A kosara még üres

Nova Metal - tapasztalatok

Mivel már a  Symfonie Wood és a Spectra Acrylic tűkről is írtam beszámolót, nem maradhat ki a Nova Metal sem!

Igazából én nem érzem rosszabbnak, mint a Symfonie. Oké, nem olyan szép színes, mint a fa, de van, aki jobban szereti a szép fémes csillogást. Nem olyan meleg, mint a fa, de mivel vékony, pillanatok alatt kézmeleg lesz! Nem olyan halkan és tompán szól, mint a fa, kicsit csilingel, de ha nem éjjel az alvó gyerek mellett kötsz, egyáltalán nem zavaró.

Valódi hátránya egyetlen egy van: a variálható tűvégeket nehezebb megszorítani tartósan, mivel eléggé csúszós a tű, ami ebben az esetben nem jön túl jól.

Kötés közben ez a csúszás viszont kimondottan jó, mert gyorsan lehet vele haladni. Nincs rajta semmi teflon bevonat, mégis nagyon jól kezelhető, és nincs minek lekopni róla. Kényelmes is, mivel kimondottan könnyű, ugyanis a tűk nem tömörek, hanem üregesek! És a fával szemben még az áruk is kedvezőbb.

Vékonyabb tűknél előfordulhat, hogy feszes kötés hatására enyhén elhajlik (nekem csak a 2-es harisnyakötőtűm hajlott meg kicsit), de még mindig jobb, mintha törne, mert ezt szépen vissza lehet alakítani.

Kapható harisnyakötőtű, egyenes kötőtű, fix körkötőtű és variálható tűvég változatban is.

Újdonságként 2014-ben megjelent a Nova tűk négyszögletes változata is, Nova Cubics néven. A fenti tapasztalatok nagyrészt ezekre a tűkre is érvényesek. Annyi az eltérés, hogy a fix körkötőtűk 2,50 mm-es mérettől, a variálható tűvégek pedig 4,00 mm-es mérettől érhetők el.